STRONG SECOND PERIOD LIFTS BLIZZARD OVER RAPIDS

*une version française suivra …

EDMUNDSTON – The Edmundston Blizzard scored four times in the second period, which made the difference in a 6-4 victory on home ice over the Grand Falls Rapids on Thursday night.

It was a 7th consecutive win for Edmundston and a 7th loss in a row for the Rapids who were outshot in the game, 53 to 19. Adam Lecours was the star of the contest for Grand Falls, making a total of 47 saves and keeping the Rapids within sriking distance of their opponents until the very end.

Despite sending only 19 shots on net, the Rapids took control of the game in the first period by scoring the only goal of the frame. While Grand Falls was playing with the man advantage, Tate Brenner took a rebound in front of the net for his 6th tally of the season, giving the Rapids a 1-0 lead at 12:33.

Shots on goal in the first period were 11 to 7 in favour of Edmundston.

Philippe Collette scored his first goal of the game for Edmundston before the first minute mark of the second period. But the Rapids regained the lead on Ty Hunter’s 3rd of the season, scored at 5:36.

However, Edmundston would subsequently score three unanswered goals to take a 4-2 lead.

Philippe Collette scored his second of the contest at 9:15 on a breakaway, tying the game 2-2. Then 40 seconds later, Félix Bédard would give the Blizzard its first lead of the game. Tim Porter, on a slapshot from the point, gave Edmundston a 4-2 lead at 11:07.

Before the end of the middle frame, Jérémy Boulanger scored on a rebound in front of the Blizzard crease, reducing the margin to one goal.

After two periods of play, the Blizzard led 4-3.

Edmundston scored the first two goals of the third period, coming from Mathieu Boucher on a power play, his first of the season at 8:26, and Peter Amanatidis at 16:32.

Marcellus Francis scored the Rapids’ fourth goal with a perfect wrister from the slot at 19:02.

Samuel LeBlanc was the winning goaltender for Edmundston who won for the 17th time this season.

The Rapids now fall at 7-15-3 on the season and remain 4 points behind the Campbellton Tigers for 5th spot in the division and 10 points behind the Fredericton Red Wings for 4th place.

The Rapids will play their next game on Saturday night in Summerside. Puck drop is at 7 pm.

GAME NOTES:

*Philippe Collette (2g 1a) and Félix Bédard (1g 2a) both finished the game with 3pts for Edmundston.

Defenseman Raphaël Denis was the leading point-getter for Grand Falls with 3 assists.

*The Rapids went 1 for 4 on the power play while

The Blizzard scored once on their lone opportunity with the man advantage.

*Game attendance: 1992

*Three stars of the game: 1- Philippe Collette (EDM);  2- Félix Bédard (EDM); 3- Adam Lecours (GFR)

Scoring

1st
12:33 GFR Tate Brenner (6) ASST: Jonah Leard (3), Raphael Denis (7) (PP)
2nd
0:56 EDM Philippe Collette (13) ASST: Jérémy Fortin (9), Felix Bedard (20)
5:36 GFR Ty Hunter (3) ASST: Luc Ruff (3), Raphael Denis (8)
9:15 EDM Philippe Collette (14) ASST: Alexis Jacques (10)
9:55 EDM Felix Bedard (20) ASST: Zachary Robichaud (8), Peter Amanatidis (12)
11:07 EDM Tim Porter (3) ASST: Justin Hebert (9)
13:50 GFR Jeremy Boulanger (6) ASST: Luc Ruff (4), Raphael Denis (9)
3rd
8:26 EDM Mathieu Boucher (1) ASST: None (PP)
16:32 EDM Peter Amanatidis (9) ASST: Felix Bedard (21), Philippe Collette (15)
19:02 GFR Marcellus Francis (6) ASST: Nicholas Brennan (7)

________________________________________

LE BLIZZARD L’EMPORTE DEVANT LES RAPIDES

EDMUNDSTON – Le Blizzard a marqué quatre fois en deuxième période, ce qui a grandement contribué à un gain de 6-4 d’Edmundston aux dépens des Rapides de Grand-Sault jeudi soir au Centre Jean-Daigle.

Il s’agissait d’une 7e victoire consécutive pour le Blizzard et d’un 7e revers de suite pour les Rapides qui ont été dominés 53 à 19 au chapitre des tirs au but. Le gardien Adam Lecours a été la vedette du match pour les visiteurs, bloquant pas moins de 47 tirs à lui faire face, tout en permettant aux Rapides de demeurer dans la partie jusqu’à la toute fin.

Malgré le fait qu’ils n’ont dirigé que 19 tirs au but, les Rapides ont pris contrôle de la partie en première période, inscrivant le seul filet de l’engagement. Alors que Grand-Sault évoluait avec l’avantage d’un homme, Tate Brenner a pris un retour de lancer devant le filet, enfilant ainsi son 6e de la saison à 12 :33.

Edmundston a dominé au chapitre des tirs au but en première période, 11-7.

Philippe Collette a enregistré son premier but de la rencontre pour Edmundston tôt en deuxième période. Toutefois, les Rapides ont réussi à reprendre les devants à 5 :36 sur le 3e filet de la campagne de Ty Hunter. Le Blizzard allait toutefois inscrire trois buts sans réplique pour prendre une avance de 4-2.

Philippe Collette a marqué son deuxième but de la partie à 9 :15 lors d’une échappée, égalisant le pointage 2-2. Puis seulement 40 secondes plus tard, Félix Bédard a procuré les devants au Blizzard pour la première folis de la rencontre. Tim Porter, à l’aide d’un tir frappé, a permis aux locaux de prendre les devants 4-2 à 11 :07.

Avant la fin de l’engagement, Jérémy Boulanger est venu réduire l’écart à un seul but pour Grand-Sault à l’aide d’un retour de lancer devant le filet du Blizzard.

Après deux périodes de jeu, le Blizzard était en avance 4-3.

Edmundston a marqué les deux premiers buts en troisième période, soit ceux de Mathieu Boucher (son 1er de la saison) lors d’une supériorité numérique à 8 :26, et Peter Amanatidis à 16 :32.

Marcellus Francis est celui qui a inscrit le 4e but des Rapides à l’aide d’un tir des poignets précis provenant de l’enclave à 19 :02.

Samuel leBlanc a remporté la victoire devant le filet du Blizzard qui signait du même coup une 17e victoire cette saison.

La fiche des Rapides est maintenant de 7-15-3 et ils demeurent à 4 points des Tigres de Campbellton et du 5e rang de la division Nord, ainsi que 10 points des Red Wings de Fredericton pour l’obtention de la 4e position.

Les Rapides disputeront leur prochaine partie samedi soir alors qu’ils rendront visite aux Western Capitals de Summerside à compter de 19h00.

NOTES SUPPLÉMENTAIRES:

*Philippe Collette (2b 1p) et Félix Bédard (1b 2p) ont chacun terminé la rencontre avec 3 points pour Edmundston.

Le défenseur Raphaël Denis est celui qui a récolté le plus de points à sa fiche du côté des Rapides avec 3 mentions d’aide.

*Les Rapides ont terminé le match 1 en 4 sur le jeu de puissance. Le Blizzard a marqué 1 fois avec l’avantage d’un homme lors de leur seule opportunité du match.

*Assistance au match: 1992 spectateurs

*Trois étoiles de la partie: 1- Philippe Collette (EDM); 2- Félix Bédard (EDM); 3- Adam Lecours (GFR)